Forhandlingsprosessen: Fra brudd til Riksmekler

Vi skal til Riksmekleren om TV-underholdningsoverenskomsten mandag 26. august og tirsdag 27. august. Partene er pliktige til å delta i mekling.

Vi har gjort dette flere ganger før. Vi har både streiket og vunnet fram (TV-drama 2018), og vi har unngått streik flere ganger enn vi har streiket. Vi har forbedret overenskomsten skritt for skritt, og dette er enda et skritt for å forbedre arbeidsforholdene for alle i bransjen.

Vi har et solid forhandlingsutvalg, som sammen med forhandlingsleder/forbundsadvokat og forbundsleder, skal forsøke å komme til enighet med Virke.

Under meklingen legger vi fram våre krav og vi får hjelp av mekler til å forsøke å oppnå enighet mellom oss. Hvis vi ikke blir enige med Virke, kan mekler komme med et eget forslag ut fra det partene har lagt fram. Vi må da bestemme oss for om dette er noe vi går for eller ikke.

Hvis vi blir enige, vil resultatet bli sendt ut på uravstemning til dere. Hvis det blir et JA-flertall for resultatet unngår vi streik. Hvis vi ikke blir enige hos Riksmekleren eller hvis det blir et NEI-flertall under uravstemningen, kan streik iverksettes.

Før vi eventuelt kommer så langt, vil dere bli informert og allerede 14 dager før vil det bli sendt ut en plassoppsigelse til Virke og Riksmekler. En plassoppsigelse er en liste over antall medlemmer som kan bli tatt ut i en eventuell streik.

Vi ønsker ikke streik og vi vil jobbe for å finne en god løsning hos Riksmekleren som tilgodeser våre krav.

Har du spørsmål om forhandlingene, skriv til oss på streik@filmforbundet.

 

Hva kjemper vi for hos Riksmekleren?

Målet vårt er å få gjennomslag for våre krav om at overenskomsten skal omfatte alle, også faste ansatte, dit/media manager, shader, produsenter og produksjonsledere, som tidligere har stått utenfor.

Vi har også bedt om et lønnsløft i år, da minstelønnen i TV-underholdning er for lav sammenlignet med resten av bransjen og arbeidslivet generelt. Vi kan ikke godta at budsjettene for TV-produksjoner presses til det uforsvarlige.

I tillegg må vi sikre at Filmforbundets organisasjon for rettighetsforvaltning, F©R, fortsatt er forankret i overenskomsten med Virke. På denne måten forplikter arbeidsgiverne seg til å respektere F©R og opphavsretten, og F©R får et ytterligere vern. Dette er noe vi trenger for at våre rettigheter skal bli sikret for framtiden også.

 

Pause i TV-dramaforhandlingene

Forhandlingene om TV-dramaoverenskomsten ble utsatt på grunn av bruddet på TV-underholdning. Det betyr at vi har en pause i de forhandlingene, i påvente av enighet hos Riksmekler. Vi kommer tilbake med videre plan for TV-drama etter vi har forhandlet hos Riksmekler. På TV-drama har vi samme krav som i TV-underholdning: “Alle skal med!“.

 

Det er i strid med arbeidsmiljøloven å spørre om fagforeningstilknytning

Vi innhentet en ekstern juridisk vurdering fra advokatfirmaet Hjort etter at vi fikk høre at flere produksjonsselskaper begynte å kartlegge fagforeningstilhørighet som følge av bruddet i forhandlingene på TV-underholdning.

Advokatfirmaet Hjort slår fast, i likhet med oss, at det er i strid med arbeidsmiljøloven § 13-4 første ledd hvis dere blir bedt om å opplyse om fagforeningstilhørighet, både før og etter ansettelse, da dette kan medføre direkte eller indirekte diskriminering.

Vi sendte den eksterne juridiske vurderingen fra Hjort til Virke. Vi ba Virke informere produksjonsselskapene om dette og at de må trekke tilbake anmodningen til sine ansatte om fagforeningstilhørighet. Vi har fått bekreftelse fra Virke om at dette skal bli fulgt opp.

Det er ikke noe problem hvis du allerede har oppgitt at du er medlem, men produksjonsselskapene har ikke lov til å systematisk kartlegge fagforeningstilhørighet blant dere.

Produksjonsselskap som er medlem av Virke er pliktig til å følge overenskomsten og tariffen uten at du opplyser om eller hvor du er organisert. Det betyr at du kan, uten å opplyse om fagforeningstilhørighet, be produksjonsselskapet om å ha riktig rettighetsklausul i din arbeidskontrakt for å sikre F©R-vederlag og be om lønn som følger overenskomsten.

Gi oss gjerne beskjed på streik@filmforbundet.no dersom du har fått forespørsel fra et produksjonsselskap om fagforeningstilhørighet. Henvendelsen blir behandlet konfidensielt.

Andre nyheter

God jul og godt nyttår – vi er tilbake 6. januar!

Forbundskontoret er stengt fra lørdag 21. desember og frem til mandag 6. januar. Vi ønsker dere alle en god jul og godt nyttår, og gleder oss til å jobbe videre for dere i 2025. Husk å benytte deg av medlemsfordelene dine. Komplett oversikt over alle fordelene finner du her. 

Kontingentjustering fra 1. januar 2025

I tråd med Filmforbundets vedtekter ( § 8-1) vil medlemskontingenten justeres 1. januar 2025 iht. konsumprisindeksten. Endring i KPI fra november 2023 til november 2024 er på 2,4 prosent. Fra 1. januar vil derfor medlemskontingentene endres som følgende: Ordinært medlemskap: Fra 367 kr/mnd til 376 kr/mnd Studentmedlemskap: Fra 123 kr/mnd til 126 kr/mnd Senior- og støttemedlemskap: Fra

Ny tariffavtale for regi og lyd på dubbeområdet trer i kraft 1. januar 2025

Filmforbundet og dubbestudioene Iyuno, KM Studio og NorDubb har landet tariffavtale for regi og lyd. Avtalen fikk et stort JA-flertall fra Filmforbundets medlemmer i uravstemningen. Det har tatt ganske mange år for partene å komme til enighet, men den 3. desember 2024 ble en historisk dag hvor vi sammen landet den første tariffavtale for regi og

Vi har nettopp utbetalt F©R-vederlag

F©R har denne uka fordelt totalt 22,5 millioner kroner i opphavsrettsvederlag til 932 rettighetshavere. De som har mottatt vederlag i årets fordeling på bakgrunn av sitt skapende bidrag i produksjoner på TV/strømming, har mottatt en egen e-post om dette. Vi ser en positiv utvikling i kvaliteten på innsendt dokumentasjon – dette er gledelig! Likevel mottar vi fortsatt for mange mangelfulle registreringer.

Uravstemning neste uke: Tariffavtale for regi og lyd på dubbeområdet

Filmforbundet har landet tariffavtale for regi og lyd med dubbestudioene Iyuno, KM og NorDubb. Det har tatt ganske mange år for partene å komme til enighet, men den 3. desember 2024 ble en historisk dag hvor vi landet Filmforbundets første tariffavtale for regi og lyd på dubbeområdet i Norge. Avtalen regulerer lønns-, arbeids- og opphavsrettsvilkår

← Tidligere