Den 30. april arrangerer Norsk filmforbund, Virke Produsentforening og Den norske filmskolen et fagseminar om 1st ADs rolle i norsk film og serieproduksjon. Blant innlederne er regissør Joachim Trier, 1st AD Mike Lundin og linjeprodusent Kaare Storemyr.
Overgangen fra innspillingsleder til 1st AD innebærer strukturelle endringer for måten film og serier blir til på i Norge. Gjennom et fagseminar ønsker vi å sikre god dialog og økt kunnskap om en slik omlegging. De siste ti årene har det nye systemet med ADs langt på vei blitt innført for større fiksjonsproduksjoner, men uten en åpen samtale om hva denne omleggingen innebærer.
Innspillingsleder er nr 4 i produsentens linje, mens 1st AD er nr 2 i regilinja og er dermed sidestilt med linjeprodusent. Vi trenger derfor å avklare hvilket ansvar, oppgaver og ressurser som hører inn under denne stillingen. I tillegg vil vi diskutere kompetansen vi trenger for å utvikle denne produksjonsmodellen — både hos regissørene, linjeprodusentene og 1st ADs.
Innspillene som kommer under fagseminaret vil bli tatt med videre i arbeidet med å utvikle tilbud for etter- og videreutdanning.
Filmskolen er veldig glade for å kunne samarbeide tett med bransjen og ikke minst Norsk filmforbund for å utvikle kurs. Det er de som best vet hvor skoen trykker, og vi vil gjerne bidra med å utvikle fagtilbud som kan være med på å øke kompetansen der den trengs, sier Gry Rustad, fagansvarlig for filmskolens EVU-satsning
Ansvarlig for kurs og kompetanseutvikling i Filmforbundet, Jostein Brå Oksavik, ser frem til det videre samarbeidet med filmskolen og ser et sterkt behov for slike kurs.
Vi i Norsk filmforbund ønsker vi å utvikle tilsvarende tilbud for stadig flere faggrupper i samråd med TV- og filmbransjen, og særlig for fag hvor det ikke finnes høyskoleutdannelse. Siden den norske bransjen er relativt liten, jobber vi også for å styrke samarbeidete mellom faggrupper i Norden, sier Jostein Brå Oksavik.
Seminaret er støttet av Norsk filminstitutt, Viken filmsenter, Virke produsentforeningen og Norsk filmforbund.
I år har vi forhandlet parallelt med Norsk Journalistlag (NJ) om vilkår og lønn for fast ansatte på TV-underholdning. Vi har nå inngått en tariffavtale med Virke for fast ansatte på TV-underholdning, som er tilgjengelig på vår hjemmeside under “avtaler og rettigheter”. Samtidig har NJ brutt forhandlingene og møter Virke hos Riksmekleren 3.-4. juni. Dersom disse forhandlingene …
Den nye tariffavtalen for fast ansatte på TV-underholdning er nå godkjent av våre medlemmer etter uravstemning med et klart JA-flertall på 98,5 prosent. Filmforbundet vil nå kunne kreve at tariffavtalen blir gjort gjeldende i produksjonsselskaper der Filmforbundet har tilstrekkelig antall medlemmer i henhold til hovedavtalens vilkår. Den nye avtalen innebærer at produsenter, produksjonsledere, klippere og …
Norsk filmforbund signerte fredag kveld en tariffavtale med Virke som for første gang inkluderer fast ansatte som jobber med TV-underholdning! Dette er et viktig gjennombrudd i arbeidet vårt for å sikre like rettigheter for alle, uansett hvordan du er ansatt. Et stort skritt i riktig retning Etter tøffe forhandlinger fikk vi det endelig til: produsenter, produksjonsledere, …
Norsk filmvederlagsfond ser et behov for å utvide fristen for å søke bibliotekvederlag for visningsåret 2024. De har derfor utvidet fristen til onsdag 23. april. Du finner både informasjon om hvem som kan søke på bibliotekvederlag og registreringsskjemaene på følgende hjemmeside: https://www.filmvederlagsfondet.no/ Les informasjonen på hjemmesiden nøye. Husk at du kan registrere opp til fire …