Pressemelding: TV-høsten kan starte med svarte skjermer
Bak kulissene til dine favoritt TV-programmer kjemper dedikerte fagfolk mot uforutsigbare arbeidsforhold og økonomisk usikkerhet. Filmforbundet skal møte Virke hos Riksmekleren for å sikre TV-arbeiderne levelige arbeidsvilkår, med en potensiell streik fra 28. august hvis partene ikke kommer til enighet.
“Mens TV-kanalene rapporterer om store overskudd, står virkeligheten i sterk kontrast til TV-arbeiderne. Rundt 80-90 prosent av vår medlemsmasse er midlertidig prosjektansatte, noe som gjør dem ekstremt sårbare”, sier Elisabeth O. Sjaastad, forbundsleder i Filmforbundet.
“I tillegg opplever de kortere leveringsfrister, lave lønninger, kortere arbeidskontrakter og dermed flere perioder uten inntekt mellom produksjoner. Dette skaper en uholdbar situasjon hvor dyktige fagfolk sliter med å få endene til å møtes.”
Filmforbundet er den ledende fagforeningen for den norske TV- og filmbransjen og har tariffavtaler med Virke, Norges nest største hovedorganisasjon på arbeidsgiversiden, som organiserer de fleste store produksjonsselskapene. Meklingen om TV-underholdningsoverenskomsten er satt til 26. og 27. august.
“I snart 80 år har Filmforbundet kjempet for rettighetene til dem som skaper magien på skjermen. Nå sier vi høyt og tydelig: Nok er nok!”, erklærer Sjaastad.
“Våre medlemmer brenner for sitt yrke, men gnisten er i ferd med å slukne under et uforsvarlig arbeidspress. Hver dag hører jeg fra dyktige, erfarne medlemmer som vurderer å forlate yrket. Disse fagarbeiderne er bransjens ryggrad, og vi kan ikke tillate at de drives ut av jobben de tross alt elsker.”
Sjaastad påpeker at bransjen står ved et kritisk veiskille.
“Vi må kjempe for en bærekraftig bransje, ellers risikerer vi å miste kreativ kraft og momentum. Vår medlemsmasse er klar for kamp. Vi opplever nå en bølge av solidaritet fra TV-arbeidere, med nye medlemmer som strømmer til Filmforbundet, klare til å stå skulder ved skulder med oss. Våre krav er rimelige. Og våre krav er nødvendige å få innfridd for å holde på verdifull kompetanse og folk som står på hver dag for å lage knallbra TV.”
Filmforbundets hovedkrav i forhandlingene er:
Inkludering av alle i tariffavtalene, uansett fagfunksjon og ansettelsesform.
Et betydelig lønnsløft for TV-underholdning.
Sjaastad utdyper viktigheten av disse kravene:
“Vi kan ikke ha det slik at enkelte fagfunksjoner på TV-produksjoner er beskyttet av en overenskomst, mens andre ikke er det. En slik forskjellsbehandling er ikke verdig i norsk arbeidsliv. Derfor må tariffavtalene våre inkludere alle, uansett fagfunksjon og ansettelsesform.”
I tillegg påpeker Sjaastad at lønnsnivået for dem som jobber bak kamera på TV-underholdningsproduksjoner er altfor lavt.
“Våre undersøkelser viser at TV-arbeidere som regel bare får jobb nok til 9 måneder lønnet arbeid i året, ofte mindre. Redaktører som har den høyeste minstelønnssatsene på TV-underholdning, vil derfor bare ha en årslønn på 489.996 kroner selv med 10 års ansiennitet. Ser vi på fagfunksjoner som klippere, fotografer, reportere, lydteknikere og flere, er lønna ofte langt lavere. Dette er ikke akseptabelt i et land som Norge.”
Sjaastad retter også en kraftig pekefinger mot kringkasterne og strømmetjenestene:
“Produksjonsselskapene kveles av lave budsjetter og dette går på bekostning av fagfolk. Bestillerne må innse at kvalitet koster. Vi kan ikke gjøre gull av gråstein – det er på tide at hele verdikjeden tar ansvar!”
Med henvisning til streiken i 2018, som resulterte i betydelig bedre vilkår for TV-drama, avslutter Sjaastad:
“Vi har vist før at vi kan vinne frem. Nå står vi samlet, sterkere enn noensinne, klare til å sette makt bak kravene. Dette handler om mer enn bare lønninger – det handler om respekt, bærekraft og fremtiden til norsk TV-produksjon. Vi ønsker ikke at publikums skjermer skal gå i svart , men vi trenger at seerne forstår at bak hvert TV-program står det mennesker som fortjener et verdig arbeidsliv.”
Om Filmforbundet: Norsk filmforbund/Filmforbundet er en fagforening og rettighetsforvalter for alle som jobber bak kamera på audiovisuelle produksjoner. Med over 1700 medlemmer representerer vi et bredt spekter av fagfolk som er avgjørende for kvaliteten og suksessen til norske film- og TV-produksjoner. Vår rolle er ikke bare å forhandle lønns- og arbeidsvilkår, men også å sikre at kreative rettigheter respekteres og forvaltes på en rettferdig måte.
Er du klar for å ta dine helse-, miljø- og sikkerhetskunnskaper til neste nivå? Virke og Filmforbundet tilbyr et fire-dagers HMS-kurs skreddersydd for deg i TV- og filmbransjen. Hvorfor delta? Få lovpålagt kompetansebevis for ledere, mellomledere og verneombud Fordyp deg i arbeidsmiljøloven med bransjeeksperter Nettverksbygging med kollegaer fra hele bransjen Kursinnhold: Dybdedykk i arbeidsmiljøloven …
Etter 14 timers forhandlinger denne uken, har Norsk filmforbund og Virke ikke kommet til enighet om TV-dramaoverenskomsten. Som følge av dette fortsetter videre forhandlinger hos Riksmekleren. “Vi anerkjenner at TV-drama står overfor utfordringer etter at produksjonsboblen sprakk, noe som har resultert i færre produksjoner. Dette rammer både produksjonsselskapene og våre medlemmer som får færre jobber”, …
Nylig landet vi nye minstelønnssatser for TV-underholdning (TVU). Filmforbundet er klar over at produksjonsselskapene allerede praktiserer årets lønnjustering på ulike måter. Nå trenger vi din hjelp for å kartlegge og dokumentere produksjonsselskapenes praktisering av minstelønnssystemet. Som du kanskje vet, ble det i 2010 avtalt at TVU-arbeidere skulle forhandle om et personlig tillegg i tillegg til …
Uravstemning om resultatet på TV-underholdning Forhandlingsresultatet om TV-underholdningsoverenskomsten ble klart onsdag 28. august etter 37 timers forhandlinger med Virke hos Riksmekleren. TUSEN TAKK til alle som har bidratt til å lande dette resultatet som representerer reelle forbedringer for TV-arbeidere. Mandag 2. september sender vi ut tv-underholdningsoverenskomsten på uravstemning til medlemmene våre. Du vil da motta …
Etter 37 timers intense forhandlinger hos Riksmekleren har Norsk filmforbund og Virke kommet til enighet om en forbedret TV-underholdningsoverenskomst, 11 timer på overtid. Avtalen representerer et betydelig skritt i retning av bedre arbeidsvilkår for TV-arbeidere i Norge. “Vi er glade for at TV-høsten nå kan starte, og at våre medlemmer, produksjonsselskapene og TV-kanalene kan fortsette …