World Expression Forum lanserer talerne til årets kongress

I dagens situasjon er ytringsfriheten viktigere enn noen gang. Krig og voksende autoritære tendenser i Europa, ny teknologi og «cancel culture» påvirker på forskjellige måter ytringsfrihetens status. World Expression Forum (WEXFO) samler over to dager i mai noen av de skarpeste hodene globalt, nasjonalt og lokalt, for å sette ytringsfriheten på agendaen, gjøre opp status og spørre «hva kan vi gjøre?» Blant talerne finner vi representanter fra FN, EU, Meta, Amnesty International, Bellingcat, PEN, politikere, lokal ungdom, forfattere, og sterke forkjempere for ytringsfriheten.

WEXFO har tatt mål av seg om å favne både lokale, nasjonale og globale problemstillinger rundt ytringsfriheten, og har dermed invitert talere fra både innland og utland. Blant de som kommer til å bidra med det globale perspektivet er Irene Khan (BD). Khan er FNs spesialrapportør for ytringsfrihet, og en internasjonalt anerkjent talsperson for menneskerettigheter, likestilling og sosial rettferdighet, kommer til kongressen for å presentere status for ytringsfrihetens kår globalt. 

Modige stemmer om bekjempelse av autoritære tendenser

Ytringsfriheten har lenge vært under press og med krig i Europa er den truet på en ny og akutt måte. Et sentralt tema for kongressen blir naturlig nok hvordan vi kan bekjempe voksende autoritære tendenser og antiliberalisme. 

I tillegg til tidligere annonserte nobelprisvinnere Dmitrij Muratov (RU) og Maria Ressa (PH), og fjorårets mottaker av Prix Voltaire, Rasha Al Ameer (LB), som på hver sin måte kjemper modige kamper for ytringsfriheten, kommer blant annet generalsekretær i Amnesty International, Agnes Callamard (FR), administrerende direktør i Bellingcat, Christo Grozev (BG), tidligere ombudsmann i Polen og mottaker av Raftoprisen Adam Bodnar (PL), og Sebastian Lai (HK) for å bidra med sine perspektiver og erfaringer. Sebastian Lai er sønn av Jimmy Lai som sammen med Apple Newsroom i Hongkong fikk The Golden Pen Award i fjor, og som nå sitter fengslet i Hongkong. 

Hvordan sikre ytringsfriheten i den nye teknologien? 

Falske nyheter, nettroll og ekkokamre står i sterk kontrast til det demokratiske potensialet som ligger i nettets tilsynelatende tilgjengelighet og åpenhet. Hvilke reguleringer bør ligge til grunn, og hva er de beste løsningene for å styrke ytringsfriheten? 

Tidligere statsminister i Danmark, Helle Thorning-Schmidt, kommer til World Expression Forum som medlem av Metas «Oversight Board», som er et uavhengig organ som ble etablert i 2020 for å ta beslutninger om de viktigste utfordringene angående moderering av innhold på Facebook og Instagram. 

Visepresident i EU-kommisjonen og leder for Kommisjonens arbeid med verdier og åpenhet, Věra Jourová (CZ), kommer også til å delta på konferansen i digital form. I tillegg kommer professor i mediepolitikk og politisk økonomi ved Annenberg School for Communication Victor Picard (US) og Felicia Anthonio (GH) fra den ideelle organisasjonen Access Now, som jobber med å forsvare og utvide de digitale rettighetene til mennesker over hele verden, Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen og mange andre.

Ytringsfrihetens Davos

Arrangementet World Expression Forum (WEXFO) skal være til inspirasjon internasjonalt, nasjonalt og lokalt. WEXFO skal være et årlig arrangement som avholdes første gang 30. og 31. mai 2022. Det vil finne sted på Lillehammer, i tilknytning til Norsk Litteraturfestival. Ambisjonen er at møtestedet blir like viktig for utviklingen av ytringsfriheten som World Economic Forum i Davos er for utviklingen av verdensøkonomien.  Behovet for å diskutere ytringsfrihetens kår er viktigere enn noen gang og vil demonstrere nødvendigheten av en kontinuerlig drøfting av dens vilkår.

Mer om WEXFO

www.wexfo.no

Kontakt

Mia Christine Granum

Presseansvarlig, WEXFO

E-post: mia@litteraturfestival.no

Andre nyheter

Brudd i forhandlingene om revisjon av TV-underholdningsoverenskomsten med Virke.

Det ble brudd i forhandlingene om revisjon av TV-underholdningsoverenskomsten med Virke. Vi trenger nå Riksmeklers bistand for å forsøke å komme i mål. Våre medlemmer som jobber med tv-underholdning er svært presset både på lave lønninger, stadig lavere budsjetter, kortere leveringsfrister og lengre dager. Dagens overenskomst inkluderer blant annet ikke faste ansatte, produsenter eller produksjonsledere.

Vil du være med og bestemme fremtidens norske Oscarkandidater? 

Nå har du mulighet til å være med i Oscarkomiteen! Valgkomiteen i Filmforbundet søker etter et medlem og en vararepresentant til å representere Filmforbundet i Oscarkomiteen de neste to årene. Arbeidsmengden har normalt sett vært deltakelse på tre årlige møter som holdes på høsten, samt å se filmene som skal vurderes. For frilansere er vervet i komiteen

Nå kan du registrere deg for F©R-vederlag! 

F©R skal i 2024 dele ut opphavsrettslige vederlag for produksjoner vist på TV og på visse strømmeplattformer i visningsåret 2022. I tillegg skal vi foreta en særskilt fordeling for omtrent 20 enkeltstående produksjoner. Registreringsskjemaene er nå åpne! Fristen for registrering er midnatt søndag 23. juni 2024. 📝Vi anbefaler deg å lese igjennom vår huskelapp (seks punkter) før registrering, trykk

Påmelding og sakspapirer til F©Rs generalforsamling

⏰Når? Vi starter kl. 17.45 onsdag 22. mai. 📍Hvor? Kronesalen på Sentralen. Adressen er Øvre Slottsgate 3, 0157 Oslo. Vi starter generalforsamlingen med en kjapp puls på bransjen av medieforsker Vilde Schanke Sundet fra OsloMet med tittelen: “Fra Exit til Luksusfellen: Med strømming har norsk drama gått fra gullalder til tøff tid på kort tid. Hva betyr det?” Etter generalforsamlingen

Alt du trenger å vite om Filmforbundets landsmøte

Til helgen er det Filmforbundets første landsmøte! Sakspapirer, årsmelding, program og praktisk informasjon finner du ved å trykke her.

← Tidligere